Stap-voor-stap ‘Vrouw die haar hals afdroogt’  van Edgar Degas-pastelkrijt

 

stap 0: de kleurplaat

 

stap 1: omdat het met pastelkrijt wél mogelijk is  (in tegenstelling tot kleurpotlood) om met wit en lichte kleuren óver donkere heen te gaan kunnen we met deze kleurplaat beginnen met de donkere gebieden

 

 

stap 2: vervolgens kleuren we grof een aantal delen met hun meest opvallende kleur

 

stap 3:  pastelkrijt kun je met je vinger of met een doezelaar mooi glad vegen  ( let wel op met vette vingers!) Daarna brengen we overal méér kleur aan : de huid krijgt accenten van heel lichte huidskleur en meer warm geel en de haren worden met zwart en groen gekleurd en ook de muur en de stoel krijgen een laag extra.

 

stap 4:  blauw toegevoegd, ook op het haar!  wit en grijs op de handdoek en nog meer kleurtjes hier en daar

stap 5: alles zachter geveegd, overgangen tussen kleuren een beetje in elkaar geveegd en daarna weer méér krijt aangebracht op de muur en het haar groen

 

stap 6: ik heb het bed met wit en grijs en weer blauw en hier en daar nog wat grijs etc bewerkt. Daarna heb ik een fixatief gespoten over de muur links ( zie Materiaalgebruik)  omdat deze naar mijn zin tóch te donker was geworden , maar het papier pakte geen pigment meer op. Dan helpt het om fixatief te gebruiken. Dan kun je nog 1 á 2 laagjes extra toevoegen.

De huid van de dame heb ik met donkerbruin en ook grijs en groen meer schaduw gegeven. Dit lijkt eng, maar het is nodig om haar vormen te laten zien.Wees niet bang voor schaduw!  Ik heb het in de stijl van Degas heel streperig gedaan, zie detail foto.

 

stap 7:  allemaal kleine details aanpassen naar eigen behoefte ; de plaat is nog niet helemaal ingevuld omdat het de illustratie van de voorpagina is :