Stap-voor-stap Cézanne-Kleurpotlood

Paul Cézanne: ‘De Kaartspelers’ Kleurpotlood

Voor het inkleuren van deze kleurplaat heb ik de volgende set gebruikt: Faber-Castell ‘Polychromos’

Stap 0 : de kleurplaat:

De volgende kleuren heb ik gebruikt:    wit, zwart ,donkergeel,  cadmium-oranje, Venetiaans rood, donkerrood, mosgroen, walnoot-bruin, licht ultramarijn,                                                                                            ultramarijn     

 

Stap 1: een eerste laag kleur, grote vlakken en weinig druk, lichte kleuren eerst

                                                                          

 

 

stap 2:  een laagje groen over alle gebieden die donkerder  moeten gaan worden

 

 

 

stap 3: de figuur rechts geven we met ultramarijn een blauwe kleur en gebruiken daarbij al licht en donker. Daarna heb ik met donkerrood ook de donkere plooien wat paarser gemaakt. ( zie kleurtheorie: blauw met rood wordt paars)

tussenstap kan zijn: met een oplosmiddel de kleuren tussendoor vermengen, waardoor er een diepere kleur ontstaat en waardoor de penseelstreek verdwijnt  (zie techniek : ‘kleurlagen mengen met oplosmiddel’)

 

 

stap 4: bouw nu laagjes op door de donkere delen meer rood , meer blauw, ook in de diepste schaduwen zwart toe te voegen.  Gebruik een wit potlood om de lichte delen lichter te maken (burnishen met wit). Schroom niet om héél donkere schaduwpartijen te maken, dit is nodig!

 

 

stap 5: met oranje , rood en bruin en groen ben ik het gezicht en het gordijn  in laagjes  kleur gaan geven. ook hier weer met wit oplichten en eventueel met oplosmiddel tussendoor mengen.

 

 

stap 6: ik werk vervolgens verder aan de linker-figuur en het tafeltje en de ruimte onder het tafeltje. Om geen vegen te krijgen leg ik een stuk folie of een plastic sheet op de andere helft van de tekening

 

Ik geef veel groen en bruin aan deze figuur en ook het tafeltje kleur ik met geel, oranje , rood ,bruin en zelfs groen.

 

stap 7:  de jas van de man krijgt meer bruin en Venetiaans rood  en weer meer groen en ook het gezicht krijgt meer laagjes kleur en de donkerdere delen mogen met zwart aangezet worden

 

stap 8: een paar grote stappen nu:  de meeste aandacht gaat naar de linker- en rechter-figuur, zij hebben ook de meeste kleur gekregen. De  midden-figuur  en de achterstaande man  wil ik minder aandacht geven en hou ik  lichter van kleur, minder intensief. Minder laagjes opbouwen en weinig druk uitoefenen op kleurpotlood.

 

                                                                                                                              EINDRESULTRAAT: